18.10.2013

Uusi terveysintoilija syntyi maailmaan

Eräänä aamuna noin vuosi sitten istuin tylsistyneenä luentosalissa odottaen FRUCT konferenssin alkua. Silmät sikkurassa tihrustin paperilta konferenssin teemoja ja olin vakuuttunut että 6 tuntisesta luennosta tulisi pitkä! Konferenssin teemoina olivat mm. "e- and m-healthcare business" sekä USA:n ja Venjän terveydenhuoltojärjerstelmät. Tehtäväni oli analysoida luennon sisältöä kansainvälisen bisneksen näkökulmasta ja pohtia erilaisia bisnesmallivaihtoehtoja.

Kuunneltuani pari minuuttia ensimmäisen luennoitsijan, Oleg Medvedevin esitystä olin täysin hereillä, miksi en ole ennen ajatellut terveyteen liittyvien asioiden olevan niin jännittäviä! Bisnesmallit ja erilaiset variaatiot Internet-hyvinvointiyrityksistä sinkoilivat päässäni. Olin vauhdissa.

Medvedevin mukaan terveydenhuollon kustannukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisten kymmenen vuoden ajan sekä USA:ssa että Venäjällä. Iso syy kustannuksien kasvuun on huonostivoiva ja nopeasti vanheneva kansa, joka käyttää yhä enenemässä määrin lääkkeitä ja terveyspalveluita. Yhä suurempi osa ihmisistä USA:ssa kärsii "kansansairauksista" kuten diabeteksesta, sydän- ja verisuonitaudeista sekä ylipainosta. Valitettavasti voimme todistaa samanlaista suuntausta myös Suomessa. Ihmisten elintavat ovat muuttuneet viimeisten vuosikymmenien aikana paljon. Kiteytettynä; nykyihminen ajaa aamulla kiireisenä töihin, viettää päivän tietokoneen ääressä stressaten, kaahaa työpäivän jälkeen kaupan kautta kotiin ja "rentoutuu" illalla kotona television ääressä valmisruokaa syöden.

Medvedevin mukaan iso osa "kansansairauksista" aiheutuu ihmisten liikkumattomuudesta sekä huonoista syömätavoista. Jäin miettimään, todellako noin yksinkertaisista asioista? Miksi sitten valtio ja lääkärit eivät pakota kansalaisia liikkumaan enemmän ja syömään paremmin? Jos tuhansien ihmisten sairastuminen voitaisiin estää helpoilla arkisilla teoilla, miksi ennaltaehkäisystä ei puhuta enemmän? Miksi lääkärit aktivoituvat hoitamaan potilasta vasta sairauden puhjettua, kun on jo "liian myöhäistä"?

Medvedev mainitsi luennolla näkökulman: "Kiinassa lääkärille maksetaan siitä, että hänen vastaanotollaan EI käy potilaita". En tiedä pitääkö väite paikkansa, vai onko lausahdus vain sanonta, mutta sen pointti on mielenkiitoinen: Lääkäreiden tulisi tuntea omat asiakkaansa henkilökohtaisesti ja hoitaa heidän terveyttään sillä mentaliteetillä, etteivät hänen asiakkaansa edes pääsisi sairastumaan. Tottakai elämänrealiteetti on se, että terveydenhuolto- ja lääkebisnes on rakenteeltaan sellainen, ettei kyseinen kaunis ajatus ole mahdollista.Terveet asiakkaat eivät maksa lääkäreille siitä, että lääkärit auttaisivat heitä pysymään terveinä, vaan tulot saadaan sairastavilta potilailta. Siispä "asiakkaan", eli sinun ja minun täytyy järjestää "ennaltaehkäisevä hoito" itse!

 Vuosi sitten konferenssin jälkeen kiinnostus terveyteen oli herännyt. Niihin aikoihin päässäni alkoikin kytemään ajatus oman terveysblogin kirjoittamisesta! Vuoden ajan olen kiinnittänyt enemän huomiota oman terveyden ylläpitoon, joskaan en missään nimessä tiukkapipoisesti. Tämän blogin ideana on mm. motivoida minua itseäni jatkamaan "terveellistä elämistä" mm. dokumentoimalla kokeilemiani terveysruokareseptejä (joiden kanssa välillä epäonnistun täydellisesti!). Olisi kuitenkin huikean hienoa, jos myös sinä, rakas lukija, innostuisit "terveellinen elämä"-humputuksestani ja jakaisit kommentteja omista näkökulmista, terveellisistä resepteistä, uusista liikuntamuodoista ja kaikesta muusta hauskasta!

Tästä siis alkaa minun ihka ensimmäinen blogi! Uskon että kirjoittamisesta tulee hauskaa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti