19.10.2013

Könttyräjalan ensimmäinen hot jooga tunti



Eilen oli perjantai. Kun ihmiset ilakoivat baariin pääsemisestä ja perjantaipullon aukaisusta, minä tunsin itseni hilpeäksi ihka ensimmäisen Hot Yoga tunnin takia!

Hyvä ystäväni tutustui Lontoossa asuessaan hot joogaan ja kehui sen maasta taivaisiin. Ystäväni kertoman mukaan hot joogassa hikoillaan kuona-aineet pois, rentoudutaan, venytään paremmin ja tunnin jälkeen on taivaallinen olo. Olin myyty; pakko päästä kokeilemaan moista ihanuutta!

Ilokseni huomasin että Oulussa Teknopalatsilla järjestetään kyseisiä tunteja nimellä Palatsi Hot Yoga. Tunnilla tehdään 38 asteisessa huoneessa perinteisen joogan seisoma-asanoita, sekä rentouttavia venyttelyitä istualteen ohjaajan opastamana.

Hääräilin kotona sitä sun tätä, kunnes huomasin kauhukseni kellon olevan sen verran paljon, että voisin kohta unohtaa koko hot joogatunnin. Siispä heitin äkkiä vaatteet niskaan, hyppäsin pyörän selkään ja lähdin täysillä polkemaan 10km matkaa salille. Kerkesin juuri ja juuri ennen tunnin alkua perille. Kaiken sen pyöräilyn jälkeen voitte kuvitella kuinka minulla oli melko "hot" olo jo ennen "hot"-tunnin alkua! Lisäksi olin kiireessä unohtanut juomapullon kotiin eteisen lattialle, jostakäsin se ei hirveästi tuonut helpotusta kuivuneeseen kurkkuuni.

Astuin jo valmiiksi hiestä märkänä kuumaan saliin ja näin joukon naisia (ja yhden miehen) istumassa matoillaan juomapullot vierellään. Salin kuuma ilma tuntui kieltämättä ihanan pehmeältä kirpsakan syysilman jälkeen, mutta se myös vahvisti paniikkipyöräilyn jälkeistä janontunnettani. Taisin olla ainoa jonka naama helotti jo ennen tunnin alkua, mutta en antanut sen häiritä. Hain joogamaton ja heitin sen tyhjälle paikalle lattialle. Se oli virhe, sillä kyseinen paikka kuului ilmeisesti eräällä sinipöksyiselle naiselle. Minut nähtyään Sinipöksy singahti paikalle ja levitti oman mattonsa mielenosoituksellisesti omani päälle. En viitsinyt siinä alkaa sotimaan parkettipaikasta, vaan etsin itselleni uuden tilan. Istahdin uudella (ahtaalla ja paljon pienemmällä) paikalla matolleni, ja katsoin viereeni. Viereisellä matolla lämmittelevä naishenkilö taisi olla entinen kilpavoimistelija, sillä hän oli todella venyvää sorttia! Pää polviin ei tuntunut olevan hänelle suoritus eikä mikään. "Melkoinen kontrasti"- ajattelin, kun mietin miltä minun, "neiti könttyräjalan" venyttelyt, näyttäisivät tuon naisen vierellä. "Noh, jokainen keskittyköön itseensä", mietin lohdullisesti.

Tunti alkoi mukavalla rentoutumisharoituksella, jonka jälkeen keskityimme liikkeisiin, jotka venyttivät ihanasti ruumiin eri osia. Etenkin matolla rullaavat selkäliikkeet tuntuivat taivaallisilta! Koska mattoni oli hieman epäotollisessa kulmassa ohjaajaan nähden, en aina nähnyt kunnolla miten liike tulisi tehdä. Siispä apinoin usein vierustovereiden liikkeitä. Ette uskokaan kuinka monta versiota "voimapallosta" näin!

Liikesarjojen väleissä oli lyhyitä juomataukoja, joiden aikana pyörittelin peukaloita, himoitsin vierustoverien vesipulloja ja manasin huonoa muistiani. Kuumassa huoneessa janon tunne kasvoi kasvamistaan ja loppurentoutuksen aikana, kun ohjaaja kehotti ajattelemaan jotain asiaa joka tekee meidät onnelliseksi, en voinut ajatella muuta kuin kylmää ja raikasta vettä. Ensi kerralla taidan ottaa varuiksi kaksi juomapulloa mukaan!

Tunnin jälkeen ohjaaja kävi vaihtamassa kanssani pari sanaa. Hän kertoi, että hot joogassa tehdään usean viikon ajan samaa ohjelmaa, jotta oppilaat oppisivat liikkeet ulkoa ja pystyisivät joogaamaan tunnilla vaikka silmät kiinni. Ohjaaja kehotti minua tulemaan tunnille uudestaan, sillä hänen mukaansa joogasta ja rentoutumisesta pääsee paremmin jyvälle vasta muutaman harjoittelukerran jälkeen. Voin hyvin allekirjoittaa hänen väitteensä. Ensimmäisen tunnin aikana taisin keskittyä välillä liikaakin vierustoverien vilkuiluun, janon tunteeseen, sekä muihin epäolennaisiin asioihin, kuten "mitähän kieltä tässä laulussa lauletaan", "onkos nuo nyt niitä infrapunalamppuja", "empäs ole koskaan käynyt infrapunasaunassa", "hupsis, hikoilen niin, että jumppamatollani on kohta lätäkkö" ja "kuinkahan usein nämä matot pestään". Välillä myös huomasin keskittyväni niin paljon liikkeen tekemiseen ja tasapainossa pysymiseen että unohdin hengittää vaikka olimme juuri tekemässä hengitysharjoituksia. Kaikesta huolimatta salilta pois pyöräillessä tunsin oloni mukavan seesteiseksi ja tyytyväiseksi ja lihakseni tuntuivat rentoutuneemmilta.

Palatsi hot yoga oli todella hyvä kokemus ja aion ehdottomasti mennä ensiviikolla uudestaan!

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti