22.10.2013

Älä vain istu siinä!

Kuuntelin aamulla tiskaillessani Yle Tampereen aamuradiota, jossa kerrottiin mielenkiintoinen uutinen; istuminen on terveydelle haitallista. Tämä ei sinänsä ollut minulle mikään uusi asia, mutta aloin silti pohtia asiaa enemmän. Kuinka monta tuntia normipäivänä istunkaan?

Ylen nettisivuilta löytyi hauska testi (ks. linkki alhaalla), jossa demonstroidaan esimerkein, mitä ihmiselle tapahtuu 20 vuoden aikana, jos hän a. istuu suurimman osan päivästä, b. tekee ammatikseen ruumiillista työtä. Testin oikeat vastaukset peilaavat akateemisia tutkimustuloksia. Testi kertoo karua totuutta. Jos henkilö istuu töissä/luennoilla 8h päivässä, ja kotiin päästyään istuu vielä 3h tietokoneen ja/tai telkkarin ääressä, eikä hän kiinnitä huomiota siihen mitä syö, hän on suurella todennäköisyydella kahdenkymmenen vuoden kuluttua ylipainoinen, hänellä on korkea verenpaine ja hän sairastaa kakkostyypin diabeteksesta, siitäkin huolimatta että hän käy pelaamassa kahdesti viikossa tunnin nopeatempoista sählyä.

Testi antaa melko synkän kuvan istumatyöstä. Viesti on selvä, jos istut liikaa, kuolet ennenaikojasi! Miten sitten toimistotyötä tekevä voisi lisätä liikettä työpäivään ja arkeen? Omasta mielestäni se käy helposti! Muutamilla helpoilla arkirutiineilla päivään saa monta minuuttia, jopa tunnin enemmän liikettä kehoon. 
Omat suosikkini ovat nämä: 

1. Jos työpaikkasi on alle 15km päässä kotoasi, pyöräile (etenkin lumettomana aikana)! 
* Olin kesätöissä eräässä yrityksessä, joka sijaitsee n.10 km päässä asunnoltani. Toukokuussa, bussikortin loputtua päätin haastaa itseni ja kaivoin pyöräni esille. Pyöräilin koko kesän säällä kuin säällä töihin ja takaisin, joka pelkästään toi minulle päivässä 20km (n.50min/1h) liikuntaa. Lisäksi sain mukavasti raikasta ilmaa, paremmannäköisen ihon ja hyvän rusketuksen!

2. Jos asut alempana kuin 5ssä kerroksessa, kävele aina portaat!
* Asuessani Baselissa jouduin päivittäin nousemaan portaat viidenteen kerrokseen sillä vanhassa kerrostalossa ei ollut hissiä. Aluksi portaiden nousu oli raskasta, mutta vähitellen se helpottui. Joinain päivinä kävelin portaat useita kertoja, kun hengailin kavereiden kanssa läheisessä puistossa jä kävimme välillä kotona vessassa/hakemassa ruokaa/luettavaa/pelejä, jne. Voin sanoa, että vaihtarivuoden jälkeen minulla oli hyvin muokkautuneet pakarat! ;) Kävelen edelleen mielellään portaat ylös!

3. Käy työpäivän aikana pikku kävelyillä.
* Miksi ihmiset menevät työpöydän ääreltä kahvitaolla kahvilan pöydän ääreen istumaan? Kahvihan muutenkin vain kuivattaa kehoa! Miksei yksi kahvitauko päivässä voisikin olla liikunta/kävelytauko? Ota vesipullo ja hauska työkaveri mukaan, ja käykää ulkona reipas pikku kävelylenkki! Liikunta ja raikas ilma saattaa virkistää enemmän kuin kahvi!

4. Työpäivä/koulupäivä jooga??
* Kirjoitan parhaillaan gradua, ja sen takia joudun istumaan monta tuntia päivässä tietokoneella. Jos teen gradua kotona, pidän päivän aikana 40minuutin jooga/venyyttelytauon. Siinä vaiheessa kun aivoni alkavat lyödä nollaa, laitan rentouttavaa musiikkia soimaan ja teen seisoma- ja istumavenytyksiä, pari punnerrusta, vatsalihasliikettä ja pari kyykkyä. Veri lähtee mukavasti liikkeelle, lihakset rentoutuvat ja aivotkin ovat yhtäkkiä kuin uudelleen herännneet! 

Kun teen gradua yliopistolla, enviitsi heittää tietokoneluokassa joogamattoa lattialle ja alkaa huhkimaan. Olisi hauskaa, jos työpaikoilla/yliopistoilla olisi tila, jossa kuka tahansa voisi käydä hieman venyttelemässä tai liikkumassa päivän aikana ilman että muut katsoisivat silmät pyöreinä. Kenellehän tällaista voisi ehdottaa..?

5. Kävele/pyöräile lähikauppaan
* Vaikka olen käynyt autokoulun ja olen hyvä ajamaan, en omista autoa. Keskustassa asuessa autoa ei yksinkertaisesti tarvi! Siksi olen "pakotettu" kävelemään tai pyöräilemään aina kauppaan. Jälleen lisää arkiliikuntaminuutteja. Vaikka omistaisitkin auton, etkö silti voisi käydä välillä pienemmässä lähikaupassa sen sijaan että ajaisit autolla monen kilometrin päähän isoon Citymarkettiin tai Prismaan?

6. Kotona on muutakin tekemistä kuin sohvalla mäsöttäminen!
* Astioiden tiskaus ja siivoaminen voi itseasiassa olla hauskaa puuhaa, kun sotkua/tiskiä ei ole kertynyt paljon. Siivoile ja tiskaile joka päivä vähän, niin kämppä pysyy siistinä ja viihtyisänä. Plussana tietenkin pieni hyötyliikunta. 

7. ?? 
* Onko sinulla jotain ideoita miten liikuntaa voisi tuoda enemmän arkeen? Olisi kiva kuulla kommenttejasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti